1421 ZIGGYMARLEY2
© Malia James

Ziggy Marley: 'Ik wil niet op mars gaan leven'

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
08/04/2014

Met zes Grammy's op de schouw is Ziggy Marley een reggae-superster. Maar de oudste zoon van Bob Marley komt met kinderboeken, organische gewassen, animatiefilms en ngo's ook op voor een betere wereld. Op zijn nieuwe album, Fly Rasta, zingt hij over liefde, vrijheid en het milieu. "We moeten nú in actie schieten."

Trouwe reggaefans zullen wat verrast zijn bij het horen van Fly Rasta, en dat is ook zo bedoeld. Ziggy Marley wilde een album maken dat is geworteld in de reggae, maar dat tegelijk nieuwe horizonten verkent. Hij werkte daartoe met een uitgebreide reeks gastmuzikanten die hun sporen onder meer verdienden in de bands van Sheryl Crow, Ben Harper, Norah Jones, Paul Simon en Beck.

Marley's nieuwe album klinkt daardoor zeer poppy, maar je hoort ook invloeden uit de psychedelische rock, de funk, de soul en er is zelfs plaats voor Indiase klanken, zoals de sitar en tabla. Ziggy's band zorgde voor de reggaesound, samen met zijn zussen Cedella Marley en Sharon Marley van The Melody Makers en muzikanten van Burning Spear. "Ik ben niet doelbewust stijlen gaan mengen. Voor mij is alle muziek één," vertelt Ziggy Marley. "Reggae put sinds het begin uit allerhande soorten muziek, gaande van jazz en blues tot r&b. Ik zet die muzikale uitwisseling verder."

Op Fly Rasta staan heel wat liedjes over de liefde en, in navolging van zijn vader, ook heel wat nummers over vrijheid. Daarnaast roept Ziggy Marley op tot actie voor onze planeet. "We zien de opwarming van de aarde en de milieuverontreiniging niet als een dringende kwestie. Die dingen komen nauwelijks in de media, terwijl het echt wel vijf voor twaalf is!"

Zit er daarom een pakje wilde bloemen in het cd-hoesje?
Ziggy Marley: Ja, daarmee wil ik mijn fans aansporen zich opnieuw te verbinden met de natuur. Ik wil dat ze hun handen vuilmaken en in de grond gaan wroeten, om de energie van de aarde te voelen. Hopelijk opent dat deuren voor een harmonieuzere relatie tussen de mens en zijn planeet.

Uw engagement gaat verder dan dat. U schenkt een deel van uw concertinkomsten aan COTAP (Carbon Offsets To Alleviate Poverty) om de voetafdruk van de tournee te compenseren. Gaat dat iets veranderen?
Marley: Uiteraard zijn er grotere en structurele veranderingen nodig, maar alle beetjes helpen, zeker om mensen wakker te schudden. It's now or never! Daarom zing ik 'I don't wanna live on Mars' – ik wil écht niet op Mars gaan leven. Ik wil nergens heen, we moeten van deze planeet een betere plaats maken voor de toekomst, voor onze kinderen.

Het nummer 'Fly Rasta' is een viering van de rastacultuur. Kunnen we omtrent duurzaamheid iets van de rastafari leren?
Marley: Rasta's proberen in harmonie met de aarde te leven, net als alle inheemse volkeren, die de aarde zien als een deel van henzelf in plaats van ze te verwoesten. Traditionele volkeren weten exact in hoeverre ze het land mogen gebruiken zonder dat het uitblust en hoeveel grondstoffen ze mogen ontginnen zonder het natuurlijke evenwicht te verstoren. In de moderne samenleving is die verbinding met de natuur volledig verloren.

U-Roy zingt mee op dat nummer. Hoe lang kent u hem al?
Marley: Heel mijn leven, maar het is voor het eerst dat ik met hem samenwerk. Dat is heel speciaal voor mij, want ik zet hem op hetzelfde niveau als mijn vader. U-Roy is de eerste die is gaan toasten (een verhalende manier van zingen die wat aanleunt bij rap, bt) op een reggaebeat. Ik ben van een jongere generatie, wij hebben altijd opgekeken naar die reggaelegendes, leiders en vernieuwers in de muziek.

Echt verrassend is de sitar op 'Sunshine'!
Marley: (Lacht) Ik verras graag. Het is goed dat muziek dat nog steeds kan. Want te veel muziek is echt tam, als een zoet koekje, gekneed op maat van de massa.

U hebt meegewerkt aan het album Legend remixed. Is het belangrijk voor u om Bob Marley's muziek levend te houden?
Marley: Ik vind het vooral belangrijk creatief te zijn. Mijn vader was een vernieuwer en een grote avonturier. Ik vind het dan ook passend dat we dit remixalbum gemaakt hebben. Deze remixes verbinden het verleden met de toekomst.

U maakte ook een onlinetekenfilm over Marijuanaman, een cannabissuperheld...
Marley: Ja, daarmee keren we terug naar het milieu. Cannabis, marihuana, hennep: het is een belangrijke plant die kan helpen om de huidige gang van zaken om te draaien. Ik stel de plant voor als een superheld in plaats van iets illegaals en negatiefs. De mensen moeten de kans krijgen om de positieve kanten van de plant te zien.

Zoals?
Marley: Haar geneeskundige, meditatieve en recreatieve krachten. Maar er is meer. Hennep kan gebruikt worden als biobrandstof, van de vezels kan men papier maken in plaats van daarvoor ongerept woud te kappen enzovoort.

U hebt uw eigen organische producten, zoals kokosnootolie en geroosterde hennepzaden. Dat is moedig in tijden dat Monsanto een monopolie verwerft...
Marley: Daartegen zal ik me blijven verzetten. Monsanto en andere chemische bedrijven hebben de natuur op een zeer onnatuurlijke wijze gemanipuleerd. We hebben geen flauw benul van het effect daarvan op het milieu, op de volksgezondheid... Zeker in Amerika, daar proppen de mensen zich vol met agrochemisch voedsel. Door zelf organische alternatieven te bieden, krijg ik de kans daarover te spreken, mensen in te lichten over het gevaar van genetisch gemodificeerde gewassen en over het belang van organisch voedsel. Ik ijver voor een levensstijl zonder agrochemische gewassen.

Iets heel anders. U bent een mobiele app aan het ontwerpen voor kinderen.
Marley: Ja, het kinderboek I love you too en songs van mijn kinderalbum Family time worden samengebracht tot een interactief boek voor iPad en iPhone. Het werkt met pop-ups, kinderen kunnen dingen lezen, woorden bijleren, er zijn heel wat foto's...

U bent een rasta 2.0!
Marley: Yeah! (Schaterlacht) De opvoeding van onze kinderen is de belangrijkste schakel voor een betere toekomst, zeker in arme landen. Daarom heb ik U.R.G.E. opgericht, een organisatie die helpt om het onderwijsniveau van Jamaicaanse scholen te verbeteren. Goed onderrichte kinderen die zich bewust zijn van de uitdagingen van de wereld, dat is een stap vooruit voor de toekomst.

Ziggy Marley

data: 15/4, 20.00

tickets: €26/29

waar: Ancienne Belgique

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni