Taxivereniging: 'Uber moet stoppen of regels respecteren'

© brusselnieuws.be
16/04/2014

Voor de Nationale Groepering van Taxiondernemingen (GTL) heeft de rechtbank van koophandel de juiste beslissing heeft genomen door Uber te verbieden. De alternatieve taxidienst moet zijn activiteiten stoppen of zich schikken naar de wetgeving, klinkt het.

Uber is nog altijd actief in Brussel, ondanks een activiteitenverbod en dwangsommen van 10.000 euro.

GTL vraagt dat de beslissing van het gerecht wordt nageleefd. "De taxisector is niet tegen nieuwe vormen van concurrentie maar de regels hebben hun bestaansredenen en moeten gerespecteerd worden", klinkt het in een persbericht. "De wetgeving moet ervoor zorgen dat de personenvervoerdiensten beschikbaar blijven voor eenieder en op elk uur. De handhaving is noodzakelijk om de reizigers te beschermen."

Voor GTL, die ook de Brusselse taximaatschappijen vertegenwoordigt, is Uber oneerlijke concurrentie. "Uber doet zich onterecht voor als een carpooldienst met particuliere chauffeurs. Die ontduiken echter op flagrante wijze de gewestelijke regels op het bezoldigd personenvervoer en de federale regels inzake BTW, sociale bijdragen, belastingen, technische keuring van voertuigen, verzekeringen, enzovoort."

De erkende taxi's krijgen zo af te rekenen met "een nooit geziene vorm van internationaal georkestreerde oneerlijke concurrentie", aldus nog GTL. "Omdat er illegaal gewerkt wordt, kunnen zij hun diensten aanbieden tegen dumpingprijzen. Zo heeft Uber snel aan populariteit gewonnen bij een deel van het publiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni