Regisseur Ben Yadir benoemd tot Commandeur in de Kroonorde

© brusselnieuws.be
22/04/2014

Nabil Ben Yadir, de regisseur van Les Barons, over migrantenjongeren in Molenbeek, is door koning Filip benoemd tot Commandeur in de Kroonorde. Ook veel andere succesvolle Belgen van Marokkaanse afkomst mochten zich op een ereteken verheugen.

Hamid Aït Abderrahim (directeur van het Studiecentrum voor Kernenergie), Felice Dassetto (professor godsdienstsociologie aan de UCL) en de omstreden ondernemer Georges Forrest werden Grootofficier in de Kroonorde. Jonkheer Jean-Pascal van Ypersele de Strihou, professor klimatologie aan de UCL en neef van de voormalige kabinetschef van koning Albert II kreeg hetzelfde ereteken.

Magistrate Najat Arbib , de voorzitster van de feministische organisatie Vie Féminine Hafida Bachir , directeur van het Minderhedenforum Naima Charkaoui, choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, historica Sophie De Schaepdrijver, oncoloog Baki Topal en jonkvrouw Laurence van Ypersele de Strihou (historica UCL en ook familie van) kregen dezelfde onderscheiding als Ben Yadir.

De volledige lijst van alle adellijke titels en burgerlijke eretekens is vorige week bekendgemaakt door vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), op wiens voordracht de benoemingen zijn gebeurd.

Opvallend is het grote aantal eretekens voor Belgen van Marokkaanse afkomst. De uitreiking daarvan kadert in de vijftigste verjaardag van de migratieakkoorden en de officiële erkenning van de islamitische eredienst in België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni