Yvan Mayeur 4

Mayeur werkt aan alcoholplan voor Vijfhoek

© brusselnieuws.be
17/04/2014

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) werkt aan een plan om de overlast en het nachtlawaai ten gevolge van alcoholgebruik in te dijken in de Vijfhoek. In bepaalde buurten behoort een alcoholverbod tot de mogelijkheden.

Het plan zou volgend jaar in werking moeten treden. Het zet in op preventie, een verbod op de verkoop van alcohol in bepaalde nachtwinkels, en toezicht op de naleving van het verbod om alcohol te slijten aan -16-jarigen.

Aanleiding is een incident vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Toen viel een groep beschonken jongeren een agent aan in Brussel-Stad. Mayeurs voorganger Freddy Thielemans kondigde aan alle Brusselse nachtwinkels te willen verbieden na 22 uur nog alcohol te verkopen.

'Alcoholverbod alleen in overlastbuurten'
Mayeur zag een dergelijk verbod niet zitten, maar gaf wel toe dat er in bepaalde buurten overlast bestaat. Vandaag meldt La Libre Belgique dat zijn administratie toch werkt aan een plan om die in te dijken.

"We zijn ermee bezig, maar dat neemt wel enige tijd in beslag", zegt Mayeurs woordvoerder Carl Theunis. "Er is overleg met de overlastmanager, met allerlei stadsdiensten, met de schepen van Middenstand."

Het plan zou gelden voor de hele Vijfhoek, maar specifieke maatregelen bevatten voor bepaalde buurten. Zo kan een verbod op de verkoop van alcohol onderdeel uitmaken van de maatregelen, "maar enkel in de buurten waar er geregeld overlast is". Voorbeelden zijn de uitgangsbuurten rond het Sint-Goriksplein en de Sint-Jacobswijk, maar Theunis kan nog niet bevestigen of de regel daar zal gelden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni