Daniel Alliet

Léonard wil priester Alliët weg uit Begijnhofkerk

© FM Brussel
17/04/2014

De geëngageerde priester Daniel Alliët zou van aartsbisschop Léonard uit de Begijnhofkerk moeten. Léonard wil de kerk geven aan volgelingen van een charismatische priester die in Marseille volle kerken lokt. Alliët zou vanaf september overgeplaatst worden naar Molenbeek.

Léonard had onlangs een gesprek met Alliët, bericht De Standaard. De kardinaal heeft de priester voorgesteld om te verhuizen naar Molenbeek. Alliët, al 27 jaar actief in de Begijnhofkerk, wil echter niet zomaar het kanaal oversteken en heeft een nieuw gesprek met de aartsbisschop aangevraagd.

"We zeggen voorlopig nee", zegt Alliët aan FM Brussel. De priester zet zich al decennia in voor vluchtelingen en andere zwakke groepen. Zijn kerk herbergde in die tijd ook een indrukwekkend aantal sans-papiersacties. "Wij vinden dat dit soort pastoraal werk zijn recht heeft, ook in het centrum. Je moet de armen niet wegduwen. De boodschap is nu dat we er wel mee bezig mogen zijn, maar dan aan de andere kant van het kanaal. Neen, je moet de armen net een ereplek geven. Hun plaats is in het centrum. Wij vragen een echte dialoog, en geen order."

Tot woensdag verbleef er in de kerk een grote groep Afghanen. Zij zullen voortaan niet meer overnachten in de kerk maar bij vrienden of familie. De Begijnhofkerk zou voor hen wel een ontmoetingsplaats blijven overdag, maar dat komt nu in het gedrang. Volgens Alliët heeft de vraag van Léonard echter niets te maken met zijn vluchtelingenwerk. "Andere mensen binnen de kerk zullen zeker blij zijn als we uit het centrum weg zijn, maar Léonard zelf heeft de Afghanen altijd gesteund", zegt de priester aan brusselnieuws.be. "Hij heeft ze bijvoorbeeld uitgenodigd met Kerstmis."

Pinksterkerken
Léonard heeft gewoon andere plannen met de Begijnhofkerk. "Zijn belangrijkste doel is de kerken vullen. Hij vindt de Begijnhofkerk te groot voor ons", aldus nog Alliët. De aartsbisschop zou de kerk vanaf september ter beschikking willen stellen van Michel-Marie Zanotti-Sorkin, een priester die volle kerken trekt in Marseille.

"Zanotti is een charismatisch figuur die werkt met muziek en een preekstijl die veel volk lokt. Zijn aanpak gaat een beetje richting de pinksterkerken. Wij leunen meer aan bij de bevrijdingstheologie en de kerk van de armen die ook paus Franciscus verdedigt. Onze aanpak heeft het echter moeilijk in het huidige rechtse klimaat. Wij geloven echter dat we de armenwerking moeten versterken in plaats van ze te bannen. Dat is ook belangrijk voor de dialoog met moslims. We mogen dit niet opgeven."

De Franse priester, die van afkomst half joods is, was zanger in Parijse nachtclubs, voor hij gewijd werd en aan de slag ging in een arme wijk van Marseille. Tussen een gemengde bevolking, is hij erin geslaagd om een tanende katholieke parochie nieuw leven in te blazen.

Alliët zou moeten verkassen naar de Sint-Jan-de-Doperkerk in Molenbeek. "Maar daar is een ploeg actief en die doet het goed. Je kan die kerk niet zomaar gaan opsplitsen. Een parochie is zoveel meer dan de misviering."

Johan Leman heeft in een brief zijn steun uitgesproken voor Alliët en zijn werk met vluchtelingen.

De aartsbisschop was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Correctie: Ondertussen is gebleken dat Zanotti niet zelf naar Brussel zou komen, het gaat om drie van zijn volgelingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni