Frank Deboosere 01 300dpi rgb
© Bart Dewaele

Leerlingen COOVI doen pittig weerpraatje met Frank Deboosere

Kim Verthé
© Zazie
02/04/2014

Zazies dikke winterjas hing de hele winter aan de kleerhaak. Is de aarde nu écht aan het opwarmen? Of krijgen we straks nog een vlokje sneeuw? Weerman Frank Deboosere kwam na zijn dagelijkse weerpraatje uit de VRT-weerstudio voor een uit derlijk interview met de leerlingen van COOVI.

Tania: Waarom hebben we helemaal geen sneeuwmannen kunnen maken afgelopen winter?
Frank (F)
: Ik zou het niet weten! Dat is toeval. Weet je dat tijdens vorige koude winters mensen niet meer geloofden in het broeikaseffect (=verschijnsel waardoor de aarde opwarmt)? Mensen mailden mij om te zeggen dat ze denken dat de ijstijd er opnieuw aankomt! Maar je moet alles over vele jaren bekijken. Wetenschappers stellen wel vast dat de temperaturen op lange termijn stijgen.

Madisson (M): Hoe zal onze planeet er dan binnen 100 jaar uitzien?
F
: Sommige onderzoekers schatten dat het binnen 100 jaar tot vijf graden warmer zal zijn. En dat het ‘s zomers een beetje droger en ‘s winters een beetje natter zal zijn. Maar het gevaar zal vooral van de zee komen: het zeewater zal stijgen. België kan daartegen, want we hebben goede dijken. In ontwikkelingslanden zal het veel erger zijn. In Bangladesh bijvoorbeeld, een stad in een rivierdelta, wonen veel mensen. Daar zijn geen goede dijken.

Gwendoline (G): Zullen er nog dieren en planten zijn in 2050?
F
: Zeker weten! De natuur past zich aan. We hebben al warme periodes meegemaakt, en in het verleden zijn ook al dieren uitgestorven. De grote vraag is of wij, mensen, ons zullen kunnen aanpassen.

Yiannis: Maar is het niet gewoon leuk om hier ook palmbomen te planten?
F
: Opgelet, het zal hier warmer worden, maar niet zonniger. Rond de Middellandse Zee zal het droger worden. Misschien is de wijnbouw daar in gevaar. Maar ja, wie weet kunnen we hier dan een goede Cuvée d’Anderlecht (cuvée =wijn uit een vat) maken?
Maar we mogen ook niet doemdenken. We hebben ooit twee Wereldoorlogen en een Koude Oorlog overwonnen. We moeten gewoon goed met elkaar praten. En wetenschappers zitten ook niet stil. Wie weet zit onder jullie de nieuwe Einstein (=bekende wetenschapper) die binnen 20 of 50 jaar de oplossing vindt voor de klimaatopwarming!

M: Wat kunnen wij daar nu al tegen doen?
F
: Jullie kunnen vragen aan jullie ouders om zo weinig mogelijk met de auto te rijden. Meer fietsen en wandelen is gezond. En ook de chauffage een graadje lager zetten, kan geen kwaad.

Timothy: Is onze inbreng niet te verwaarlozen?
F
: Ja, maar vele kleintjes maken groot. Er zijn zeven miljard mensen in de wereld. Je zou kunnen zeggen dat de industrie het allemaal maar moet regelen. Maar ik vind dat we allemaal moeten helpen.

Bram: We werken op school rond duurzame voeding. Is het effect daarvan groot genoeg?
F
: Ja, zeker! Geen paniek, we mogen frietjes blijven eten, hoor. Maar producten vervangen, kan goed zijn. Zo zullen we gauw met zijn allen insecten en wormen eten. Ik denk dat ze heel lekker en voedzaam zijn. En insecten zijn er genoeg!

G: Als in de supermarkt boontjes uit Kenia liggen, mogen we die dan niet kopen omdat het transport ervan voor te veel CO2 zorgt? Is het niet belangrijker dat we de economie van de derdewereldlanden steunen?
F
: Als ik iets koop, kijk ik altijd uit welk land het komt. Maar het is geen simpel vraagstuk. Bloemen komen bijvoorbeeld vaak uit Afrika. Als wij plots die bloemen niet meer willen, kan die industrietak in Afrika helemaal stilvallen. En als we in België de bloemen zouden willen telen, zouden ze tot tien keer meer kosten! Welke bloemen zou jij dan kopen voor moederdag? Dat is een moeilijke vraag, hé.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni