Brigitte Grouwels
© Ivan Put

Grouwels: '3.000 gezinnen leven van taxi's'

© brusselnieuws.be
15/04/2014

In Brussel verdienen 3.000 gezinnen geheel of gedeeltelijk de kost met taxi's. Dat zegt minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V). Hun broodwinning rechtvaardigt voor haar het bannen van de alternatieve taxidienst Uber. Grouwels wil nu de erkende taxi's oproepbaar maken met een applicatie in de stijl van Uber.

Grouwels beschouwt Uber als een bedreiging voor de economische leefbaarheid van de gevestigde taxisector. Dat zegt ze in een interview met Newsmonkey. "We willen een economische sector beschermen", verklaart ze haar verzet tegen Uber. "In Brussel zijn 3.000 gezinnen die geheel of gedeeltelijk met taxi's hun kost verdienen. Dat is toch belangrijk. Om dat nu zomaar door een goed, maar wild initiatief onderuit te laten halen..."

De minister vindt het verbod niet betuttelend. Ze wil de gebruikers beschermen. "Als overheid hebben wij de sector willen reglementeren en aan kwaliteitseisen onderworpen", zegt Grouwels. "Het gaat over de veiligheid van mensen. Vandaar dat er regels, proeven en vormingen zijn."

Toch ziet Grouwels iets in het concept van Uber. Het Amerikaanse bedrijf brengt wereldwijd bestuurders en passagiers bij elkaar via een applicatie voor smartphones. "Wij zijn zeer geïnteresseerd in dit soort van nieuwe technologie", zegt ze. "Dergelijke apps, maken het voor de mensen makkelijk om te bekomen wat ze nodig hebben. Wij zijn aan het bekijken hoe we in Brussel een dergelijke app kunnen ontwikkelen, maar voor de taxi zoals ze vandaag bestaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni