© natuurenbos.be

Grootste brand ooit in Zoniënwoud

© brusselnieuws.be
22/04/2014
In het Zoniënwoud in de buurt van het Vierarmenkruispunt in Tervuren gingen zaterdag bijna drie hectare bos in vlammen op. Het was de grootste brand ooit in het Zoniënwoud. De oorzaak is nog niet gekend.

De brand brak rond half vier uit aan de Vijfbeukendreef, een plaats waar vooral jonge bomen staan. De oudste beplanting is er 25 jaar, de jongste amper twee. Brandweerploegen uit Brussel, Overijse en Waver hadden 2,5 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen.

"Hoe en waar de brand juist is ontstaan, is heel moeilijk te achterhalen. Maar het is de droogte die maakt dat het vuur zich zo snel kan verspreiden en zo'n oppervlakte kan vernielen", zei boswachter Patrick Huvenne aan FM Brussel. Er vielen geen gewonden, maar de schade door de bosbrand is groot en loopt in de tienduizenden euro’s. “Vermoedelijk 9.000 jonge bomen, vooral eiken en haagbeuken, gingen in de vlammen op”, zei zijn collega Johan Bennekens aan Het Laatste Nieuws.

Het Zoniënwoud wordt zelden getroffen door bosbranden. Dit was de grootste ooit, goed voor een oppervlakte van vijf voetbalvelden. Soms gelden er waarschuwingscodes in het Zoniënwoud om branden te vermijden, maar die waren dit weekend niet van kracht. En nu het gisteren geregend heeft, is alle gevaar voor mogelijke bosbranden helemaal geweken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni