E1421 Mode jaren 30

Glamour 30's Fashion expo: mode in de jaren 1930

Katrien Lindemans
© Agenda Magazine
08/04/2014

In de jaren 1920 waren de kleedjes kort, perfect om de charleston mee te dansen. Een decennium later werden de jurken lang, ingesnoerd aan de taille en was een goed figuur nog nooit zo belangrijk geweest.

Op modevlak zorgden de jaren 1930 voor nog meer veranderingen. Film werd populair en vrouwen uit alle maatschappelijke klassen wilden er glamoureus uitzien. Nadat Coco Chanel voor het eerst een zwarte jurk ontwierp, werd de kleur niet enkel meer gedragen tijdens rouwperiodes. En er ging meer aandacht naar sport en ontspanning, met de eerste casual jurken als gevolg.

De nieuwe expo in het Museum voor het Kostuum en de Kant laat met een vijftigtal silhouetten de mode uit de jaren 1930 zien. De stukken zijn ofwel aangekocht, ofwel aan het museum geschonken. Van een prachtige gouden jurk van Chanel tot een oncomfortabele gaine om er zo elegant mogelijk uit te zien, en van een overjas van Lanvin tot een linnen jurk om bijvoorbeeld mee naar het strand te gaan. Speciaal voor de expo ontwierp de Brusselse ontwerper Nicolas Woit een jurk, te bewonderen op de benedenverdieping.

Naast vrouwenkleding stelt de expo ook enkele kinderoutfits tentoon. Jongens en meisjes droegen toen vaak hetzelfde. Kinderen kunnen zich trouwens uitleven met de verkleedkleding in een van de kamers, dat belooft!

Let tijdens de expo ook op de oude archieffoto's van Brussel. Zo passeren onder andere de Robinsonchalet in het Ter Kamerenbos, een slaapkamer uit de Villa Empain en de oude Cinéma Metropole in de Nieuwstraat de revue.

data: > 1/02/2015, di > zo van 10 > 17.00

tickets: €4

waar: Museum voor het Kostuum en de Kant, Violetstraat 12, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni