Gezien: Dansaertduck

Kris Hendrickx
© brusselnieuws.be
31/03/2014

Het is wat men een minder evidente locatie noemt: op de derde verdieping van een huis in de Dansaertstraat broedt een eend op vier eieren. De Dansaertduck koos voor een balkonnetje aan de straatzijde met zicht op de Walvis.

“Twee weken geleden zag ik het dier voor het eerst”, vertelt Anneke Ernon aan brusselnieuws.be. “De eend koos een plekje in een uitgedroogde bloempot met wat verdorde struikjes en maakte daar een echt nest van, compleet met dons en al."

Een mannetje is er niet te bespeuren. En dus vertrekt de eend af en toe om zelf voor wat voedsel te zorgen. Het is tijdens een van die uitjes dat Anneke de eieren kon tellen. Het zijn er vier.

De flatbewoonster breekt zich het hoofd over de toekomst van het eenoudergezin. “Die eendjes kunnen niet vliegen en kunnen dus geen kant uit.” Een telefoontje naar Leefmilieu Brussel bevestigt dat het om een wel erg uitzonderlijke situatie gaat. “Zoiets hebben we nog nooit gezien”, zegt bioloog Olivier Beck. “Wilde eenden broeden wel eens in knotwilgen, maar dan nooit erg hoog.”

Zonder hulp van buitenaf zijn de kleine beestjes kansloos, denkt Beck. “Het beste is in zo’n geval om contact op te nemen met de Vogelbescherming. De dieren zelf vangen is geen goed idee.”

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni