Event Brewery op molotovcocktails getrakteerd

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
15/04/2014

De spanning in de wijk rond de Brussels Event Brewery in Molenbeek loopt hoog op. Buurtbewoners klagen over wildplassen en nachtlawaai. Tijdens een feestje eind maart werden er zelfs molotovcocktails tegen de gevel geworpen. Molenbeeks burgemeester Schepmans (MR) ontbiedt woensdag de uitbaters.

De bewoners in de buurt van de Brussels Event Brewery klagen al langer over nachtlawaai bij feestjes in de Brussels Event Brewery (BEB) in de Delaunoystraat. Naar aanleiding van het antitapas-feestje in de nacht van 29 op 30 maart liep de spanning hoog op. Toen werden twee molotovcocktails tegen de gevel gegooid, vernam brusselnieuws.be.

'Niemand opgepakt'
De politie van zone Brussel-West bevestigt de feiten. “Een getuige zag hoe twee jongemannen rond 1 uur ’s nachts uit een auto stapten en een molotovcocktail naar de gevel gooiden”, zegt woordvoerder Johan Berckmans. "Rond halfvijf kreeg de politie een nieuwe oproep voor alweer een molotovcocktail. Het onderzoek loopt nog, niemand is opgepakt”, aldus Berckmans.

Jonathan Giacomelli van feestorganisatie Bulex bevestigt dat de spanning in de wijk oploopt naar aanleiding van de feestjes. “Er was al het nachtlawaai en de culturele gevoeligheden”, zegt Giacomelli. “Korte rokjes en dronken bezoekers liggen moeilijk in de migrantenwijk. Het wildplassen tegen de gevels van de bewoners heeft bij sommigen allicht de stoppen doen doorslaan”.

Burgemeester Françoise Schepmans (MR) zegt aan brusselnieuws.be dat de uitbaters van de BEB én de organisatoren van evenementen geen rekening houden met de buurtbewoners en met de voorwaarden opgelegd door de gemeente.

“De BEB heeft een milieuvergunning die nog 3 jaar loopt. In mei 2013 heb ik al een politiebevel genomen om het nachtlawaai te verminderen. De BEB heeft dan een geluidsbegrenzer moeten installeren. Voorts heb ik duidelijk gemaakt dat problemen van dubbelparkeren, dronkenschap en straatlawaai moesten stoppen. Ik moet nu vaststellen dat noch de BEB, noch de organisatoren van feestjes hun verantwoordelijkheid hebben opgenomen."

Schepmans merkt ook op dat de factuur van 1.500 euro voor de extra politieaanwezigheid op een feestje van Bulex nog altijd niet is betaald. "De Molenbeekse belastingbetaler mag niet opdraaien voor de kost van deze extra prestaties".

Politiebesluit
Wat het geheel ook moeilijk maakt, is dat er onenigheid in ontstaan tussen BEB en Bulex. Het Vampierenbal dat normaal op zaterdag 19 april zou plaatsvinden in de BEB gaat in elk geval niet door. Volgens CEO Jan Goditiabois van BEB heeft dat niets te maken met de overlastproblemen. BEB wil om zakelijke redenen niet verder in zee gaan met Giacomelli. Volgens Goditiabois gaan de andere geplande feestjes wel door in de BEB.

Burgemeester Schepmans wil nog een keer aan tafel zitten met de verantwoordelijken van BEB. Een nieuw politiebesluit is niet uitgesloten. Dat is evenwel altijd beperkt in de tijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni