Eerste Ihsane Jarfi-mars tegen homofobie

SDS
© brusselnieuws.be
16/04/2014

Holebiorganisaties Outrage en het Regenbooghuis organiseren op 3 mei de eerste Ihsane Jarfi-mars, die de aandacht wil vestigen op slachtoffers van verbaal en fysiek homofoob geweld. De naam is een hommage aan de jonge Luikenaar die twee jaar geleden het slachtoffer was van de eerste homofobe moord in België.

"De Internationale Dag tegen de Homofobie valt op dezelfde dag als de Gay Pride, op 17 mei", zegt Björn Pius, woordvoerder van Outrage. "We zochten een serener moment om de slachtoffers van homofoob geweld wereldwijd te gedenken en een hart onder de riem te steken. Ik raakte bovendien gefrustreerd omdat de stad Luik weinig enthousiast was om een gedenkteken of monument voor Ihsane op te richten. Deze mars draagt daarom zijn naam, en benadrukt zo ook het Belgische karakter van het geweld."

Dat de mars op het Fontainasplein van start zal gaan, is geen toeval. "Het plein heeft in het homomilieu de naam dat er vroeger veel homoprostitués tippelden. Van daaruit trekken we door de straten van de buurt waar de meeste holebibars en -zaken in Brussel gevestigd zijn. Maar er zijn op het Fontainasplein ook al holebi's in elkaar geslagen, dus de startlocatie laat ook de andere kant van de medaille zien." Het parcours zal via de Kolenmarkt en de Zuidstraat naar het Albertinaplein leiden.

Voor de eerste editie hoopt Outrage op een honderdtal betogers. "Het is wel de bedoeling dat we hier een jaarlijks evenement van maken", zegt Pius. "De mars is het startschot voor allerlei activiteiten in de aanloop naar The Belgian Pride twee weken later."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni