A1421 alberto
© Ivan Put

De Week Van Alberto Garcia Del Castillo

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
08/04/2014

Alberto García del Castillo is een Spanjaard die sinds 2011 in Brussel woont. Hij is curator bij Komplot, een curatorencollectief in Vorst dat tevens fungeert als onafhankelijke kunstruimte. Alberto werd onlangs aangesteld als curator/directeur van Nosbaum Reding Projects in Luxemburg. Daarnaast lanceert hij ook Buenos Tiempos, Int. een online project over – ik citeer – “Fagottry as it is today.”

ELISA PLATTEAU

Elisa Platteau begon een paar jaar geleden als galerie door vooral de lokale kunstscène te vertegenwoordigen. Haar programma was vaak nogal experimenteel. Zo organiseerde ze ook een tijdje tentoonstellingen in haar privé- appartement, waarvoor ze bekende curatoren uitnodigde zoals Moritz Kung. Nu is de galerie verhuisd naar de buurt van Bozar, naast de artist run space Etablissement d’en face projects. Beide vertonen trouwens wel wat overeenkomsten qua programma. Op 17 april opent een groepstentoonstelling met Kitty Kraus, Ketuta Alexi-Meskhishvili, Gerald Domenig en Elena Narbutaite. De expo werd samengesteld door Jason Dodge. Dat is een kunstenaar die nu de rol aanneemt van curator, nadat hij bijvoorbeeld ook al eerder uitgever was voor het boekproject FiveHundredPlaced. Het is de tweede keer dat Elisa een kunstenaar uitnodigt als curator. Eerder stelde de Brusselse kunstenaar Jurgen Ots er al een tentoonstelling samen.

> 17/4, www.elisaplatteaucie.com

HEKLA

Jonas Locht is een Belgische kunstenaar die onder de noemer HEKLA geregeld tentoonstellingen, events en concerten organiseert in zijn studio. Ik vind het een interessante manier om de klassieke white cube of markteconomie te omzeilen. Op 18 april is er een duo-tentoonstelling van twee Franse, in Brussel gevestigde kunstenaars: Grégoire Bergeret en Julia Kremer. Die laatste zal een installatie maken met zwart-wit kopies die dan weer fungeert als achtergrond waarin Bergeret zijn werk toont.

18/4, Joseph Claesstraat 50, www.facebook.com/heklagalerie

LE BOYS BOUDOIR

Brussel heeft niet echt een underground gay scène. Ook doordat er hier heel wat eurocraten zijn, is de gay scene nogal mainstream. Een van de wildere plaatsen is Le Boys Boudoir. Je hebt er een gemengd publiek, wat zorgt voor een esthetische clash. De obers lijken haast Oost-Europese pornosterren van het productiehuis Bel Ami. Le Boys Boudoir is elke dag non-stop open. De architectuur is typisch die van een disco uit de jaren '90 met kitsch elementen. Je hebt er ook twee danspalen: een voor het publiek en een voor de obers. Niet onbelangrijk: vrouwen zijn toegelaten, wat niet het geval is in elke homobar.

Kolenmarkt 25

KWA TOTO (CHEZ TOTO)

Een ander café waar ik graag kom is Kwa Toto, een Afrikaanse bar in Matonge. Het ligt in de Lang Levenstraat, een zeer levendige straat. Het is dan ook leuk om buiten voor het café te roken en naar de mensen te kijken. Ik ben geïnteresseerd in minderheden zoals homo’s of zwarten. Zo kan je afstand nemen van het heersende etnocentrische, heteroseksuele discours. In Kwa Toto kan je boeiende gesprekken voeren over politieke onderwerpen. Maar natuurlijk ook dansen. De eigenares danst zowat met iedereen. De bar sluit, zoals wel meer plaatsen in Brussel, wanneer de laatste klant naar huis gaat.

Lang Levenstraat17

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni