1420 Dad Horse

Dad Horse: een banjo met een verlossende boodschap

Tom Peeters
© Agenda Magazine
01/04/2014

Hij speelt tenorbanjo, gitaar, baspedaal en kazoo, en zingt klaaglijk over hel, verdoemenis en een slechts sporadisch aanflikkerend licht in de duisternis. "Keldergospel," noemt hij het, waarschijnlijk omdat zijn spirituele zoektocht niet ergens in de Appalachen plaatsvond, maar in zijn thuisstad Bremen. Jawel, na de stadsmuzikanten heeft de Noord-Duitse stad met dit eenmansorkest, dat door het leven gaat als The Dad Horse Experience en in een vroeger leven taxichauffeur was, een nieuw exportproduct beet.

Recyclart haalt de man die bij de Dienst Bevolking gewoon geregistreerd staat als Horst-Dieter Ottn naar Brussel, en straks volgt een nieuwe tournee door de Verenigde Staten, waar zijn inspiratiebronnen – getuige onder andere zijn debuutplaat Too close to heaven uit 2008 en Dead dog on a highway uit 2011 – nog lang niet droogstaan.

Op die laatste plaat staat een getourmenteerde versie van de folkklassieker 'St James Infirmary' broederlijk naast zijn eigen lijflied: 'Keller gospel one man band'. Eens te meer wordt duidelijk dat zijn artistieke vaders de field recordings van Alan Lomax bevolken. Alleen heeft deze jonge vijftiger (die pas op zijn veertigste banjo leerde spelen) de isolerende kracht van uitgestrekte velden en heuvellandschappen, de inspirerende omgeving van zijn stichtende voorbeelden, vervangen door de beklemming van vier muren zonder raam, evengoed een metafoor voor mentale instabiliteit. Nu hij een dikke vijftien jaar clean is en de depressies als gevolg van zijn drugs- en alcoholverslaving voorgoed achter zich heeft gelaten, noemt hij zich zonder schroom "banjoprediker". Met de boodschap dat verandering altijd mogelijk is en dat het helpt iets te hebben waarin je gelooft, trekt hij nu de wereld rond.


Maar vergis je niet, in tegenstelling tot zijn gospelbroeders uit de VS is de Bijbel niet de heilige graal van deze artistieke outlaw. Om te illustreren dat het thema van verlossing universeler is dan dat, diept hij in interviews vaak een citaat van David Bowie op: "Religie is voor mensen die in de hel geloven, spiritualiteit is voor diegenen die daar al geweest zijn." Voor hij optreedt in Recyclart kunt u om 20.00u naar de vernissage van een expo met zijn schilderijen. Na zijn concert speelt het experimentele jazznoisekwartet Mulabanda.

The Dad Horse Experience (+ Mulabanda)

data: 4/4, 21.00

---------------------------

Dad Horse Ottn: Paintings

data: 5 > 13/4, 11 > 17.00 (opening 4/4, 20.00)

tickets: gratis

waar: Recyclart

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni