Beneluxtrein: halfuur langer sporen naar Amsterdam

SDS
© brusselnieuws.be
15/04/2014

De Beneluxtrein tussen Brussel en Amsterdam doet er volgend jaar en wellicht ook in 2016 gemiddeld 3 uur en 21 minuten over. Dat is 29 minuten langer dan de reistijd van de vroegere Beneluxtrein, die in december 2012 werd afgeschaft om baan te ruimen voor de geflopte hogesnelheidstrein Fyra.

Volgens de Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld is de extra reistijd te wijten aan de nieuwe dienstregelingen in België, die geen rekening houden met de terugkeer van de Beneluxtrein.

Reizigersorganisatie TreinTramBus maant de spoorwegen aan die reistijd in te korten. De trein is op het Belgische traject volgens TreinTramBus een kwartier langer onderweg omdat hij via de luchthaven in Zaventem rijdt. Daarom wil de reizigersorganisatie “op vrij korte termijn” een evaluatie van de bediening van Zaventem. "Vraag is of die bediening opweegt tegen een kwartier extra reistijd voor de reizigers van en naar Brussel”.

De Fyra-‘floptrein’ werd begin 2013 na amper anderhalve maand wegens technische problemen alweer afgevoerd. De Nederlandse en Belgische spoorwegen besloten daarop om de Beneluxtrein weer in te voeren, maar die rijdt tot nu toe enkel tot Den Haag. Voor een rit naar Amsterdam moet momenteel in Rotterdam worden overgestapt. Zelfs met die overstap erbij duurt de reis maar 2 uur en 44 minuten.

Vervelend
Met de nieuwe rechtstreekse verbinding wordt dat 3 uur en 21 minuten. De Nederlandse Spoorwegen verwachten dat vanaf 2017 een reistijd van 3 uur en 14 minuten mogelijk zal zijn, omdat de Beneluxtrein dan deels over een hogesnelheidslijn zal rijden. Ook wordt de dienstregeling in Nederland in dat jaar opnieuw bekeken.

Mansveld had de Nederlandse Tweede Kamer beloofd met informatie te komen over mogelijkheden om de rijtijd van de Beneluxtrein nog verder in te korten. Ze vindt het “vervelend” dat de NS en de NMBS er niet in zijn geslaagd om dat op korte termijn voor elkaar te krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni