Brussel is officieel kandidaat-speelstad voor het Europees voetbalkampioenschap in 2020. Het dossier, inclusief de plannen voor een nieuw stadion op Parking C, is ingediend bij de Uefa. Alle overheden scharen zich achter de kandidatuur. Ook Vlaanderen, dat het nieuwe stadion moet vergunnen.

De Belgische voetbalbond heeft samen met de Stad Brussel en het Brussels Gewest bij de Europese voetbalbond Uefa de kandidatuur ingediend om Brussel speelstad te laten zijn tijdens het Europees voetbalkampioenschap in 2020. Het zogenaamde bidbook is donderdagmiddag voorgesteld door de top van de voetbalbond en een rist politieke gezagsdragers.

Behalve Brusselse excellenties zoals Rudi Vervoort (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD), was ook premier Elio Di Rupo (PS) van de partij. "Het EK 2020 is een enorme opportuniteit voor onze hoofdstad, maar ook voor heel het land; voor onze economie, de werkgelegenheid en het toerisme", aldus de premier.

Vlaamse steun
Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) tekende present. Peeters toonde zich aanvankelijk sceptisch over het stadionplan, maar schaart zich nu helemaal achter de kandidatuur. Dat is belangrijk omdat het stadion strikt genomen op grondgebied van de gemeente Grimbergen komt, en Vlaanderen dus bevoegd is voor de vergunning. Overigens steunen ook Wallonië en de Duitse gemeenschap het project.

Euro 2020 zal plaats vinden in 13 steden. De Uefa zal die in september aanduiden uit 25 kandidaten. De voetbalbond hoopt vier wedstrijd te organiseren in het nieuwe stadion, onder meer de openingswedstrijd. Na het Europees kampioenschap moet het stadion de nieuwe thuisbasis van voetbalclub Anderlecht worden. Het nieuwe stadion zou tot 60.000 zitjes tellen.

Volgens Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) hebben zich al negen kandidaten aangediend om het stadion willen bouwen. De marktbevraging loopt nog tot 12 mei. Het stadion, goed voor een investering van meer dan 300 miljoen euro, zal gebouwd worden met privégeld. De overheden zullen wel moeten instaan voor randkosten zoals de veiligheid.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni