De Afghaanse asielzoekers zijn weggetrokken uit de Begijnhofkerk, zoals ze ook eerder hadden aangekondigd. De kerk blijft wel nog een plaats van bijeenkomst voor debatten, artistieke projecten en Franse lessen. De Afghanen verbleven er sinds november vorig jaar in de hoop geregulariseerd te worden.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) weigerde de Afghanen van de Begijnhofkerk collectief te regulariseren. Maar ze raadde hen wel aan om hun asielaanvraag opnieuw in te dienen.

Met behulp van het Steuncomité voor Afghanen hebben de asielzoekers ondertussen een nieuwe aanvraag ingediend. Sommige dossiers lopen nog, maar sinds het begin van 2014 werden 80 procent van de asielaanvragen door Afghanen goedgekeurd. Vorig jaar was dat nog maar 53 procent. De voorbije 3 jaar kende België aan 58 procent van de Afghanen die een asielaanvraag indienden de vluchtelingenstatus of een vorm van bescherming toe. Dat is meer dan het EU-gemiddelde van 40 procent.

Het Steuncomité zegt dat het actie zal blijven voeren voor de overblijvende 20 procent van de aanvragen die een negatief gevolg kregen. Maar een nieuwe bezetting van de Begijnhofkerk wordt het zeker niet.

De kerk blijft wel een ontmoetingspunt voor Afghaanse asielzoekers. Het Steuncomité wil er debatten, artistieke projecten en Franse lessen organiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni