Manneken Pis boetes
© Matthais Vanheerentals

15.000 euro voor te grote Manneken Pis

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
23/04/2014

Een wafelverkoper uit de Stoofstraat moet nu al 15.000 euro boete aan de stad Brussel betalen omdat hij een te groot standbeeld van Manneken Pis voor zijn winkel heeft staan.

De strijd tussen de stad Brussel en wafelverkoper Olivier Battifoy blijft maar verder duren. In 2011 plaatste hij een zelfgemaakt beeld van Manneken Pis voor zijn etalage. Volgens Battifoy was er geen vuiltje aan de lucht, want hij heeft een vergunning om een reclamebord te plaatsen. Maar volgens de stad Brussel is dat beeld helemaal geen reclamebord, maar een standbeeld. En dat mogen handelaars daar niet plaatsen. Toch laat Battifoy het daar al jaren staan met een factuur van 15.000 euro aan achterstallige boetes tot gevolg.

“Als ik die boetes moet betalen, dan moet ik mijn acht personeelsleden ontslaan en vervangen door goedkopere studenten,” dreigt Battifoy.

“Het is onredelijk. Ik mag dit beeld niet op straat zetten, maar de stad Brussel mag wel heel de buurt van Manneken Pis verwaarlozen. De verf van de gevel achter Manneken Pis zit al jaren af te schilferen en af te brokkelen. We zijn beschaamd om dagelijks zo veel toeristen uit heel de wereld hier te ontvangen. In zo’n smeerboel.”

Bezwaarschrift
De Brusselse schepen voor Handel, Marion Lemesre (MR), weerlegt de kritiek. “Het is niet omdat de man kritiek geeft op ons beleid, dat hij zich zomaar alles kan permitteren. Ik heb die wetten niet opgesteld, maar kan er ook niet van afwijken. Laat staan dat ik de boetes kan kwijtschelden. Ik kan hem enkel aanraden om een bezwaarschrift in te dienen bij de bevoegde diensten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni