Cartoon Jan Hoet 2014 zonder hoofding c Marec

Brussel heeft nu ook huis van The Cartoonist

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
16/04/2014

Op een paar stappen van de Kapellekerk is zopas The Cartoonist geopend, zeg maar het huis(je) van de Belgische perscartoonisten. Het is tegelijk een expositieruimte, een shop en een digitaal archief. En mogelijk vormt het ook de opstap naar een heus cartoonmuseum.

M et het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal (ook bekend als Belgisch Stripmuseum), het Huis van het Stripverhaal, Het Museum of Original Figurines MOOF, galeries als Champaka en stripwinkels als Brüsel en Het B-Gevaar houdt Brussel zijn reputatie als Belgische striphoofdstad hoog. Liefhebbers van cartoons daarentegen waren tot nu toe enkel aangewezen op krant of tijdschrift.

Met de opening van The Cartoonist in de Hoogstraat 11 komt daar verandering in. Het initiatief komt van de familie De Cloedt uit Brugge. Marc De Cloedt (°1956) is beter bekend als Marec, de naam waarmee hij letterlijk en figuurlijk tekent in Het Nieuwsblad en Dag Allemaal. “Noem ons een huis, een collectief, een centrum, een galerie, een archief… we zijn het allemaal,” zegt dochter en projectcoördinatrice Marlies De Cloedt.

Titanenwerk
The Cartoonist huist er op de gelijkvloerse verdieping. De ruimte, amper zo’n 45 vierkante meter, is smal, dat wel, maar diep. Aan de witte muren hangen een vijftigtal cartoons, zonder uitleg, maar goede wijn behoeft geen krans, luidt de filosofie. Op drie videoschermpjes kan men grasduinen in de recente vaderlandse cartoongeschiedenis.

Op de openingstentoonstelling hangen er tekeningen van Gal, Marec, Kroll, Johan De Moor, Kamagurka, Vadot, Cécile Bertrand, Quirit, Ilah, Kanar, Kim en duBus. Zowel werk van Nederlands- als van Franstalige cartoonisten dus. Zak komt niet voor in het lijstje, hij doet niet mee.

De galerie is eigenlijk het fysieke verlengstuk van de website www.thecartoonist.be. De website is tegelijk een digitaal archief én verkoopplatform, kortom een beeldbank, voor Belgische cartoons. Geïnteresseerden kunnen cartoons opzoeken en tegen betaling downloaden. Echte fans kunnen de originele cartoons in de galerie bekijken en kopen. De prijs voor een print schommelt, afhankelijk van formaat en drager, van 29 euro tot 99 euro.

“Het digitaliseren van het archief van de cartoonisten is een titanenwerk,” legt Marlies De Cloedt uit. Momenteel staan er zo’n 1.500 cartoons online, maar dat zou kunnen oplopen tot tienduizenden. De cartoonisten zijn zeer begaan met wat er met hun werk gaat gebeuren als ze er niet meer zijn. Door de digitalisering zorgen we voor de ontsluiting van hun werk.”

Einzelgänger
“Cartoonisten zijn per definitie Einzelgänger, ze komen zelden uit hun atelier. Hier gaan ze de kans krijgen om in contact te treden met hun lezers, bijvoorbeeld via de organisatie van signeersessies. Dat moet ook de boekenverkoop stimuleren,” zegt Martine De Vreese, alias Madame Marec. “De levensduurte van een boek is zeer kort, een viertal maanden. Via de signeersessies hopen we die verkoop aan te zwengelen.”

Wat is het geheim van een goede cartoon? “Een goeie tekening én een scherpe inhoud”, aldus De Cloedt. “Sommige cartoonisten vinden de tekening belangrijker, andere de boodschap. Tijd speelt ook een rol natuurlijk. Gal heeft een week tijd om een tekening te maken voor Knack, mijn vader levert dagelijks een cartoon af voor Het Nieuwsblad. De uitwerking is dan natuurlijk meer rudimentair.”

Galerie en website zijn er gekomen zonder subsidies, het gaat om een investering van de familie De Cloedt. “De verkoop van cartoons moet geld in het laatje brengen. Voorts vragen we een participatie in de kosten van de deelnemende kunstenaars.”

De website maakt gebruik van de technische knowhow en ondersteuning van het Nederlandse bedrijf Picturae, dat de digitale opslagruimte - een zogenaamde e-depot - ter beschikking stelt. Het bedrijf beheert onder meer ook de beeldbank van het Van Goghmuseum en het Nederlands Rijksarchief. “Als het project succesvol is, zouden we graag uitgroeien tot een heus museum,” droomt De Vreese luidop. “Maar dan in een grotere locatie.”

The Cartoonist, Hoogstraat 11, 1000 Brussel. www.thecartoonist.be. Wo., do., zat. 11 – 17u.;
vr. 11 – 19u., zo. 11 – 15u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni