Wandelingen à gogo: een overzicht

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
01/05/2009
De lente draait intussen op volle toeren, tijd om weer buiten te komen. En waarom niet onze stad verder verkennen met een van de Nederlandstalige gidsverenigingen van Brussel? Striptekeningen, de sporen van Leopold II, art nouveau? Een luchtige aanpak met hapjes of een diepgaande analyse? Er is voor ieder wat wils.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat koning Leopold II gestorven is. Tijdens het najaar zullen de activiteiten rond die verjaardag exponentieel toenemen - Leopold II stierf op 17 december 1909 - maar in afwachting zijn er al heel wat rondleidingen in Laken ter gelegenheid van de opendeurdagen van de Koninklijke Serres. Onthaal en Promotie Brussel (OPB) heeft een grootscheepse samenwerking opgezet tussen de vier belangrijkste Nederlandstalige gidsverenigingen in Brussel: Brukselbinnenstebuiten, Korei, Klare Lijn en vtbKultuurgidsen. Tot 10 mei zijn er quasi dagelijks rondleidingen.
:: www.oh-sire.be

De Koninklijke Serres van Laken, een groots opgevat wintertuinencomplex voor Leopold II, gebouwd door Alphonse Balat tussen 1873 en 1893, kunt u op 2 mei met Korei bezoeken. Een waar glaspaleis met exotische planten en een indrukwekkende toepassing van ijzer en glas. Dat Leopold II het openbaar park zag als drager van de nieuwe stadsontwikkeling, vertelt Korei tijdens de wandeling 'Leopold II en zijn parksysteem' op 16 mei. Op 3 mei trekt Korei op ontdekking van de Italiaanse sporen in Brussel en op 6 juni kunnen we gaan 'window shoppen' op zoek naar de evolutie van winkelramen, van marktkraam tot eBay. Op 13 juni staat er straffe kost op het programma met verhalen over misdaad, schuld en boete in de binnenstad. Reserveren is noodzakelijk.
:: www.korei.be

Op 10 mei is de Vijfhoek autovrij. Het zal er over de koppen lopen zijn, dus neemt Brukselbinnenstebuiten je op verkenning buiten het centrum voor een fietstocht langs de Brusselse heuvels gevormd door de Zenne- en de Maalbeekvallei. Op 24 mei gaat Bruksel op zoek naar 'Ezels met krullen'. De ezel is het symbool van Schaarbeek, en de krullen? Die staan voor de art nouveau van Victor Horta en anderen rond de Louis Bertrandlaan. Honderd jaar geleden bracht de aanleg van de Noord-Zuidverbinding een spoor van vernieling aan dwars door de binnenstad. Hoe de situatie vandaag is, kunt u op 13 juni ontdekken tijdens een wandeling op de rug van de Jonction.
:: www.brukselbinnenstebuiten.be

VtbKultuur legt dit voorjaar de nadruk op het stripverhaal met wandelingen langs stripmuren en glasramen. Op 9 en 27 mei wordt Brussel ontsluierd als gedroomd decor van stripverhalen. Op 6 en 23 juni ontdekken we 'verhalen in steen' aan de hand van beelden, basreliëfs en sgraffiti. Vtb laat u op 23 mei kennismaken met de mooiste sgraffiti in Brussel: het Cauchiehuis.
Klare Lijn
gaat op 6 juni op zoek naar allerhande vormen van controle door de eeuwen heen tijdens de wandeling 'Big Brother in Brussel'.
Eerder zin in pralines, pain à la grècque, pottekeis en escargots en onderweg ook wat bezienswaardigheden? Dan kun je elke zaterdag bij Vizit terecht.
Geen honger maar wel zin om te fietsen? Op 30 mei zoekt Pro Velo naar sporen van René Magritte en andere surrealisten, inclusief een bezoek aan het René Magritte Museum in Jette.
:: www.vtbkultuur.be, www.klarelijn.be, www.vizit.be, www.provelo.be

Om de Vlaamse pendelaars wat meer vertrouwd te maken met het rijke Brusselse culturele aanbod, organiseert OPB elke middag Broodje Brussel-activiteiten. Daar zitten ook heel wat rondleidingen bij. Brukselbinnenstebuiten schrijft elke maand nieuwe wandellussen die eenmalig gegidst worden en nadien te downloaden zijn als doe-het-zelfwandelingen. Op 5 mei ontdekken we het contrast tussen de charmes van de squares en de mastodonten van Europa aan Schuman, op 10 juni de snel veranderende buurt rond Thurn & Taxis. Ook Vtb laat u 's middags kleine stukjes Brussel ontdekken: de Kleine Zavel op 12 mei, fonteinen op 26 mei, kunstwerken in de Albert II-laan op 9 juni en het Koningsplein op 23 juni.
:: www.uitinbrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni