Vlaams-Brusselprijs voor Hugo Vanden Driessche

© Brussel Deze Week
13/05/2009
De Prijs van de Vlaamse minister voor Brussel, kortweg de Vlaams-Brusselprijs, gaat dit jaar naar de directeur van het Kaaitheater, Hugo Vanden Driessche.

Met de prijs, die voor de derde keer wordt uitgereikt en 12.500 euro waard is, worden mensen of organisaties gelauwerd die zich op hun manier inzetten om goede relaties tussen Vlaanderen en Brussel tot stand te brengen.

Vanden Driessche, die ook de penningmeester van BDW is, was vorig jaar ook al genomineerd, maar toen als initiatiefnemer van Kwartslag, het samenwerkingsverband tussen culturele huizen in Brussel en de Rand. Toen ging de prijs uiteindelijk naar de muziekorganisatie Brosella, vooral bekend van het gelijknamige jazz- en folkfestival.

Deze keer werd Hugo Vanden Driessche genomineerd voor de manier waarop hij in zijn lange carrière altijd heeft geprobeerd om de samenwerking tussen Brusselse en Vlaamse culturele organisaties, en die tussen de Brusselse kunsthuizen onderling, te bevorderen: in de gebouwen van het Kaaitheater huizen bijvoorbeeld verschillende organisaties die cultuur in Vlaanderen ondersteunen, zoals het Vlaams Theater Instituut (VTI). Vanden Driessche was ook de initiatiefnemer van het Brussels Kunstenoverleg. "Hij is er zonder veel toeters en bellen in geslaagd de Brusselse cultuursector beter te doen samenwerken," staat in het juryverslag.

Tweede genomineerde dit jaar was de Brusselse Museumraad, de tweetalige koepelorganisatie voor de bijna negentig grotere en kleinere Brusselse musea. Die Museumraad is er in relatief korte tijd in geslaagd een jong publiek, ook uit Vlaanderen, naar de Brusselse musea te lokken tijdens Museum Night Fever. Deze Brusselse museumnacht wordt helemaal door jongeren ingevuld.

De veelzijdige literaire vereniging Het Beschrijf, die samen met haar Franstalige tegenhanger Entrez Lire het literatuurhuis Passa Porta heeft opgericht, was de derde genomineerde. Het grote publiek kent Het Beschrijf vooral van het festival Het Groot Beschrijf, dat vanaf dit jaar het Parcours is geworden op het Passa Porta-festival.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni