Neerpede heeft een kunstskipiste

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
12/01/2007
Wie er geen verre reis naar een ski-oord voor overheeft, kan zich in Neerpede aan een afdaling wagen. Sneeuw of geen sneeuw, weer of geen weer: tot eind april kunt u op de kunstpiste van Yeti Ski skiën of snowboarden.

Zo'n honderd kinderen volgen tijdens de kerstvakantie stage in Neerpede. Er wordt aangeschoven aan de poeplift, veel gelachen, gesnowboard, voor- én achteruit geskied. "Achteruit skiën is veel plezanter, want dan zie je niet waar je heen gaat," zegt er een. Hoger op de piste loopt het even mis als een skiër de bocht mist en in de zijberm belandt. Een paar seconden later staat hij alweer lachend op de latten. Allemaal hebben ze een natte skibroek. Dat komt door de sproeiers tussen de groene matten, om de borstels nat en glad te houden. Veel ervaren skiërs of snowboarders zullen hiervoor waarschijnlijk misprijzend hun neus ophalen. "Onterecht," vindt Gerard Van den Boom. Hij is ondertussen bijna 75 en werd in 2003 in Groot-Brittannië wereldkampioen skiën op de kunstpiste bij de senio­ren. Van den Boom is vaste klant bij Yeti Ski. "Het is de beste outdoor-kunstskipiste in België," vindt hij, en hij kan het weten, want hij heeft alle Belgische kunstpistes, vijf in totaal, uitgeprobeerd. En toch, in vergelijking met een lange piste in het hooggebergte is dit toch maar niets, maakt een sneeuwvakantieliefhebber zich meteen de bedenking. "Een skipiste kun je het best vergelijken met een ijzige piste. Als je goede sneeuw gewoon bent, dan is het heel moeilijk om op een kunstpiste overeind te blijven. Elk technisch foutje, een verkeerde houding van de ski of het lichaam, wordt onverbiddelijk afgestraft." De ultieme snowboard- of skisensatie zul je hier dus niet beleven. "Het grote voordeel is wel dat het een idea­le oefenpiste is om je techniek te perfectioneren," zegt Van den Boom. "Om zo snel mogelijk naar beneden te gaan, hoef je het niet te doen. Je kunt wel veel plezier beleven aan technische oefeningen. Het gamma is uitgebreid genoeg om je elke week te amuseren. Je kunt zelfs de techniek leren om in diepsneeuw te skiën, of voor bobbelpiste. Je moet de diepsneeuw er wel zelf bij denken, maar als je de techniek beheerst, ben je in principe gewapend voor een echte bobbel- of diepsneeuwpiste."

Ook voor beginners is een kunstpiste ideaal: "Anders dan in pakweg Franse of Zwitserse skischolen word je hier als leerling niet behandeld als een nummer, maar als een goede klant," zegt Van den Boom nog.

Winterkleren
Kunstpiste of niet, Yeti Ski is tussen eind mei en september gesloten. Ook al is de piste niet gebonden aan sneeuwval, toch is de temperatuur belangrijk. "Sommigen zouden graag in hun zomerkleren komen skiën of snowboarden, maar dat laten we niet toe," zegt Michaël Mathijs, de uitbater. "Heel je lichaam moet bedekt zijn, als bescherming, want als je op blote huid valt, kun je lelijke schaafwonden oplopen. De pis­te is in de zomerperiode dan ook gesloten omdat het - in winterkleding ingeduffeld - veel te warm is om te skiën," zegt Mathijs.
Als uitbater heeft hij de populariteit van het snowboarden zien evolueren. "Je ziet inderdaad dat snowboarden vooral bij jongeren heel populair is geworden. De afgelopen vijf jaar is het aantal huursnowboards hier zowat verdubbeld," zegt hij.

Met een gehuurd snowboard neem ik uiteindelijk zelf de proef op de som. Ik ben gewaarschuwd: zelfs een ervaren snowboarder kan op een kunstpiste lelijk vallen. Met de pijnlijke valpartijen die ik op ijzige stukken al te verduren kreeg, ben ik op mijn hoede. Bij de eerste bocht loopt het al bijna faliekant af. Met mijn blote handen kan ik me voor een val behoeden, maar het pijnlijke contact met de pis­te maakt meteen duidelijk waarom handschoenen verplicht zijn. Na een aarzelend begin kom ik dan toch vlot beneden. De tweede afdaling is al een stuk vlotter en bij de derde waag ik me zelfs aan een sprongetje. De Yeti-skipiste kan niet op tegen een mooi laagje poedersneeuw, maar als opwarmertje kan het zeker tellen.

:: Yeti Ski, Olympische Dreef 11, 1070 Anderlecht, 02-520.77.57 - info@yetiski.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni