Goed Gerief: Kaarsen voor Goedele

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
09/12/2006
Bij Bougies Gommers brandt het vuurtje van ambachtsijver al sinds Leopold II.

Om een Brussels meisje te volgen, kwam de eerste Gommers uit Breda naar Brussel afgezakt in 1863. In Breda had hij Frans onderwezen, en hier kon hij dat evengoed.

Het koppel nam zijn intrek in het belendende pand van het Huis van de Misdienaars in de Wildewoudstraat, achter de kapittelkerk van Sint-Goedele (nu de kathedraal). De 'meester Frans' spaarde snel een kapitaaltje bij elkaar en na vier, vijf jaar kocht hij een huis op de buiten, in Haren. De bijenkorven in de achtertuin nam hij er willens nillens bij. Snel werd de lesgever ook imker in zijn vrije uren. Tot de hoofdmisdienaar van Sint-Goedele hem op een dag vroeg wat hij met de bijenwas aanving. Er werd overeengekomen dat Gommers van die 'kwaliteitswas' kaarsen kon maken voor de kerkdiensten, een mooie bijverdienste.

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje naar de satellietkerken in de binnenstad, en ook zij werden afnemer. Gommers maakte meer en meer kaarsen en gaf minder en minder les. Het kaarsenatelier had het levenslicht gezien.

"De eerste klant van mijn overgrootvader mocht dan wel Sint-Goedele zijn, het naburige koninklijk paleis werd rond 1870 de tweede klant," zegt Yves Fey­aerts, een achterkleinzoon langs moederszijde van de stichter van Bougies Gommers. "Sindsdien hebben we het paleis altijd van bid- en verlichtingskaarsen voorzien, al zijn we pas sinds 2005 gebrevetteerde hofleverancier. Na de Eerste Wereldoorlog, toen kaarsen op de feesttafel bij de gegoede burgerij in zwang geraakten, heeft de productie van tafelkaarsen de bovenhand gehaald op die van kerkkaarsen. De jongste twintig jaar heeft de mode van sfeerkaarsen zelfs een dermate hoge vlucht genomen dat geurkaarsen essentieel worden om een bepaalde ambiance op te wekken. Nu al dertig jaar werken we met een leverancier van natuurlijke essences uit Grasse in de Provence, om onze kaarsen een zuivere plantengeur te geven. Heel wat anders dan die kaarsen waarvan je de indruk krijgt dat iemand er met een geurverstuiver voor het toilet op gespoten heeft. Onze was wordt zorgvuldig in een pot met plantenextracten vermengd; op bestelling kan dat ook in decoratieve schalen en potjes van de klant. Want de densiteit van beide materies moet gelijk zijn, anders is de geur niet gelijkmatig verspreid over heel de kaarslengte," aldus nog Feyaerts, die samen met zijn broer de zaak runt, terwijl moeder Gommers thuis, met de hulp van werksters, de kaarsen met de hand beschildert, vergult en decoreert naar oude tradities. Meer van het geheim van dat verwerkingsproces krijgen we niet te zien, want het ambachtelijk atelier achter de winkel blijft voor iedere klant gesloten.

In de winkel vindt u honderden varian­ten in alle mogelijke modellen en maten, al wordt het meeste op bestelling gemaakt voor klanten en decorateurs die Gommers weten te vinden, tot in Equatoriaal-Guinea toe. U kunt hier een serie kaarsen op maat laten maken voor antieke kaarsenhouders met een afwijkende diameter, en dat kost niet veel meer dan standaardkaarsen die niet passen. En u vindt er altijd - in 65 kleuren - de standaardkaars van dertig centimeter, die tien en een half uur brandt, bijna niet walmt en geen petroleum­geur verspreidt. Bij Gommers bent u er ook zeker van dat u niet (ongewild) met druipkaarsen wordt opgezadeld, want de verhouding tussen bijenwas, stearine en paraffine is moeders geheime recept. Het bepaalt de levensduur van de kaars, de sterkte ervan - slap is uit den boze -, de zuiverheid van de vlam, de geur, en zoveel meer wat van dit soort kaarsen kwaliteitsproducten maakt. Als u een druppel was morst op een tafelkleed, dan is dat gewoon met wat water makkelijk weg te halen.

:: Bougies Gommers, Waterloosesteenweg 994, 1180 Ukkel, 02-375.34.38.
Open: van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni